dinsdag 23 januari 2024

2. Uitproberen van de Maril 750 kampeersloep

Na een jaar zonder boot besloten we in februari 2021 om een sloep aan te schaffen. Maar welke? Ik wilde een inboard motor, net zoals in onze vorige schepen. Gewoon een diesel want een elektrische variant zag ik niet zitten vanwege de beperkte actieradius. We wilden er op kunnen slapen, maar verder liefst zo eenvoudig mogelijk. En de sloep moest er wel mooi uitzien, ook de buiskap!

Na veel googelen werden enkele types naast elkaar gezet zoals de Interboat 17 en de Maril 570. Bij beide werven heb ik informatie opgevraagd. Uiteindelijk had ik een voorkeur voor de Maril 570 kampeersloep. Daarbij was de verlengde dektent mede bepalend. Maar eerst eens kijken hoe dat vaart! De verhuurder Alde Feanen had boten beschikbaar en op 23 maart voer ik van Earnewâld naar Grou en terug.


Kampeersloep Alde Feanen Earnewâld

Kampeersloepen van de verhuurder Alde Feanen in Earnewâld op 23 maart 2021.

Kampeersloep Alde Feanen

Een eerste tussenstop in het natuurgebied Alde Feanen op 23 maart 2021.


Ik kon niets negatiefs ontdekken en ik bezocht Maril in Woudsend. Tijdens een fris rondje Fluessen - Luts in april maakte Liesbeth ook kennis met het sloepvaren. Ook haar beviel dat erg goed.

 

Lage brug in Balk

Onder lage bruggen door, wel de vlaggestok wegnemen! Balk 20 april 2021.


Gaasterland huursloep de Kuilart

Een Maril 570 van verhuurder de Kuilart uit Koudum in het Gaasterland op 20 april 2021.

Daarna hebben we in juni de kampeersloep van Alde Feanen echt uitgeprobeerd door naar het Lauwersmeer te varen. Via de Lits naar Kollum en vandaar een rondje over de Lauwers naar Zoutkamp. Uiteraard werd daarna ook Lauwersoog bezocht en onze thuishaven in Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Via Bergum ging het weer terug naar Earnewâld. Deze vijfdaagse tocht werd (voorlopig) onze langste tocht met een sloep, in totaal 140 km.


Maril 570 kampeersloep

's ochtends in Kollum op 1 juni 2021

Maril 570 kampeersloep

Voor vertrek kaartstudie! Kollum, 1 juni 2021.

Strobosser Trekfeart

Onder Arriva door op de Strobosser Trekfeart, 1 juni 2021.

Lauwers bij Visvliet

De Lauwers bij Visvliet, 1 juni 2021.

Maril 570 kampeersloep

Ons "hemelbed"........, Zoutkamp, 1 juni 2021.

Jachthaven Lunegat Dokkumer Nieuwe Zijlen

Met de huurboot in de "eigen" thuishaven, Dokkumer Nieuwe Zijlen, 3 juni 2021. 

We gaan het doen!

Het varen met een sloep bleek in vergelijking met ons vorige schip, de stalen 12 ton zware motorzeiler, super eenvoudig. Maar de lichte sloep heeft ook nadelen:

Vanaf windkracht 4 kan er op groter water, zoals op het Lauwersmeer, een korte golf ontstaan die je niet lang dwars moet hebben, tenzij je goed tegen kermisattracties kunt..... De Maril vaart prima tegen de golf in, de boegvorm geeft geen of weinig buiswater. Met een stevige wind achter is het zelfs heerlijk varen.
Bij een harde wind merk je wel hoe licht het bootje is. De wind blaast je zo opzij. Vooral het aanmeren of wachten voor bijvoorbeeld een sluisopening wordt dan een hele klus.

En de verlengde dektent? Die is zelfs tijdens het varen te gebruiken als het onverwachts gaat regenen. Wel moeten dan de vensters open blijven voor goed zicht . 

Nu was het wachten op de eigen sloep.

Volgend bericht: De bouw en de aflevering van de sloep
Vorig bericht: Wat ging er aan de koop van de sloep vooraf?

Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten