vrijdag 26 januari 2024

5. Met de sloep door het Hogeland

Sloepvaren door het Groningse Hogeland


Een vaartocht door het Groningse Hogeland: Zelfbedieningssluizen en kleine vaarten. 


Kaart vaarroute Hogeland

Drie dagen varen met overnachtingen in Winsum en Zoutkamp.
Kaart aanklikken voor een groter beeld.
Kaartondergrond: OpenStreetMap


Ook in Noord Groningen is vaarwater, maar voor een sloep is niet alles bevaarbaar. Met een kano kom je verder. Toch promoot Groningen het varen, maar het zat niet altijd mee. In 2022 en 2023 was de draaibrug bij Westerwijtwerd defect en door werkzaamheden ook de vaarweg door Bedum afgesloten. 

We besloten in 2022 om in een rustige tijd, na de schoolvakantie, vanuit Dokkumer Nieuwe Zijlen een tocht te maken naar Winsum. Heen via het Reitdiep en terug langs dorpen als Baflo en Eenrum. We vertrokken op maandagochtend 29 augustus uit de thuishaven, het zou droog blijven....... 
Nee dus, op het Zoutkamperril begon het te regen en er zat niets anders op dan de achtertent dicht te doen. Wel moesten de vensters open blijven anders was er onvoldoende zicht. Een regenjasje onder het venster aan de voorzijde hield de kussens droog. Zo zijn we langs Zoutkamp gevaren. Daarna werd het droog.


Sloep varen bij regen

Dit bleek dus goed mogelijk te zijn: Varen met gesloten achtertent!


Als je naar het Hogeland vaart, ga je echt omhoog. Daarom zijn er sluizen die op bovenstaande kaart met groene stippen zijn weergegeven. Als de keersluis bij Zoutkamp dicht zit is het Hunsingokanaal afgesloten en is dit vaarrondje niet mogelijk. De sluis bij Lammerburen staat open of wordt bediend. De sluizen Abelstoksluis en Schaphalsterzijl zijn zelfbedieningssluizen.

Na de eerste sluis bij Lammerburen hebben we voor de lunch even aangelegd bij de langssteiger na de sluis. Ook om de benen strekken en het gemaal Electra te bekijken. De verderop gelegen draaibrug bij Roodehaan stond open, van de andere zijde was de "Ecolution", het schip van oud astronaut Wubbo Ockels, komende. Na Roodehaan volgt een sterk kronkelend stuk van het Reitdiep, diep gelegen in de hoge landbouwgronden. Nabij Schouwerzijl draaiden we het Winsumerdiep in, naar de eerste zelfbedieningssluis Schaphalsterzijl.


Schutsluis Schaphalsterzijl

Licht rood-groen: Doorvaart verwachten, de deur schuift al open.


Deze nieuwe sluis draaide zoals we van bediende sluizen gewend zijn, compleet met de vertrouwde seinen. En alleen maar door twee maal op een paneel te drukken, voor de sluis en in de kolk. Prachtig!
Daarna volgde een rustig stukje Winsumerdiep tot aan Winsum.


Winsumerdiep

Gedeelte Winsumerdiep tussen het Reitdiep en Winsum.


Winsum heeft een grote moderne camping met jachthaven "Marenland" vlakbij het centrum. Maar als er niemand weg is, is er ook geen passantenplek. Er is ook een gemeentelijke haven bij het centrum, maar dat is alleen een kade zonder voorzieningen. Met een sloep zonder sanitair is dat niet wat. Wij hadden geluk en konden bij de camping aanleggen.


Jachthaven Marenland Winsum

In jachthaven "Marenland" te Winsum.


Winsum is leuk! Monumentale gebouwen en brug. Mede door de Pieterpad wandelroute floreert de horeca. Wij hebben heerlijk gegeten (en gezeten) in het restaurant bij de brug. Maar ook bij de camping is een mooi restaurant.


De Boog Winsum

Eetcafé J&A bij de brug "De Boog" 


Na een goede nachtrust op tijd weg in een mooi ochtend zonnetje. Dan blijf je fotograferen!



Winsum

Winsum, 30 augustus 2022


Wij zijn doorgevaren tot in Onderdendam om dat plaatsje te bekijken. Vooral de omgeving van de aansluiting met het Boterdiep naar Bedum is erg fraai.


Onderdendam

Het boterdiep in Onderdendam, 30 augustus 2022


Na deze wandeling ging het varend verder naar Baflo over de Rasquerdermaar, daar kwamen we echt geen boot meer tegen!


Rasquerdermaar

Rasquerdermaar.

Rasquerdermaar bij Tinallinge

We naderen een voormalige molenaarswoning uit 1773.
De hier ooit aanwezige poldermolen De Ruimte is in 1967 gesloopt.
Rasquerdermaar nabij Tinallinge.


Na Baflo besloten wij voor de lunch aan te leggen bij een vissteiger nabij Eenrum, er was toch geen visser te bekennen. De foto laat zien dat de vaart diep in het hoge land ligt.


Kanaal Mensingeweer Baflo

Nabij Eenrum aan het Kanaal Mensingeweer-Baflo.


Na Eenrum kwam er weer een zelfbedieningssluis. Het zag er hier iets traditioneler uit, maar het werkte precies gelijk aan die van de vorige dag.


Abelstoksluis

De Abelstoksluis, nog steeds geen boot te zien!


En toen kregen we pech...... Bij Wehe-den Hoorn nam de snelheid af. Alles werkte maar de motor had meer moeite. Het kon maar één ding betekenen: er zat iets in de schroef.
Bij de eerste de beste brug vastgelegd aan een houten pijler, de kleren uitgetrokken, het zwemtrapje neergeklapt en ..... het water in! Ik ontdekte dat ik al staande op de onderste trede bij de schroef kon. En daar zat een flinke bos gras omheen. Het waterschap had goed gemaaid!
Twee dingen geleerd: Ik kan bij de schroef komen zonder te zwemmen en... het water was die dag best lekker op temperatuur!
Na deze actie gauw door naar Zoutkamp. Leens en Ulrum lieten we rechts liggen. We hadden zin om die avond in een goed restaurant te eten en die zekerheid is er vlakbij de Reitdiepbrug in Zoutkamp!



Terras restaurant ZK86 Zoutkamp

Op het terras van restaurant ZK86, hier bij een retourtje DNZ-Zoutkamp op 12 mei 2023.


Steiger bij ZK86 in Zoutkamp

Even in Zoutkamp een boodschap doen. Aan de steiger bij ZK86 op 18 juli 2023.


In augustus 2022 hadden we de boot afgemeerd in de iets verderop jachthaven Hunzegat. Aan de buitenzijde lig je daar zo mooi aan het Zoutkamperril. Via een wandelpaadje loop je snel van de jachthaven naar het dorp.


Jachthaven Hunzegat Zoutkamp

Vroeg in de ochtend in de jachthaven Hunzegat te Zoutkamp, 31 augustus 2022


In mooi weer, maar met toenemende wind, voeren wij vroeg weg van Zoutkamp met het idee om nog even te gaan zwemmen. Het water was zo lekker op de dag ervoor. Dus snel aanleggen en zwemtrap uit!


Zwemmen in Zoutkamperril

Zwemmen tegen wind en golf in, Zoutkamperril, 31 augustus 2022


Een prachtige afsluiting van een mooi vaartochtje Hogeland.



met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten