donderdag 25 januari 2024

4. Sloepvaren op het Lauwersmeer

Sloepvaren op het Lauwersmeer vanuit Dokkumer Nieuw Zijlen



De foto in de kop van dit Blog is genomen op 19 april 2022 op het eilandje Senneroog aan het Dokkumerdiep, punt 9 op onderstaande kaart.


Kaart Lauwersmeer

Kaart Lauwersmeer. Klik op de foto voor een groter beeld.
(Bron: Wikipedia.org Licentie: JanWillemvanAalst onder Creative Commons 3.0)

In het zuiden bij 1 Dokkumer Nieuwe Zijlen, onze thuishaven.
In het oosten op de fotorand Zoutkamp.
In het westen onder 6 de voormalige veerhaven van Oostmahorn en het vakantiepark Esonstad.
In het noorden bij 8 Lauwersoog. 


Het Lauwersmeer is ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee in 1969. Behalve de havenplaats Lauwersoog, het militair oefengebied Marnewaard en nog enkele vakantieparken is het grootste deel Natura 2000 gebied. Er grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden en het is een belangrijk vogelgebied. Ook de zeearend heeft zich hier gevestigd.


Zeearend in de verte

De zeearend is hoog in de lucht ook vanaf het water te zien (foto aanklikken)

Zoutkamperril

Schotse Hooglanders langs het Zoutkamperril


Wij kennen het Lauwersmeer van vaartochten met onze vorige schepen van en naar zee. Vaak legden wij aan in Lauwersoog of in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Die laatste haven werd vanaf 2018 de thuishaven voor onze motorzeiler en vanaf 2022 voor de sloep. Het was een eind van huis, maar we waren gek op deze mooie en rustige haven in de natuur.


Jachthaven Lunegat Dokkumer Nieuwe Zijlen

Flip op de vaste ligplaats in Dokkumer Nieuwe Zijlen, (bij 1) 15 juni 2022.


Vanaf een nieuwe uitzichttoren Reiddomp (bij 2) in het zuiden is nu het gehele natuurgebied te overzien. Zelfs het bos en de twee vuurtorens van Schiermonnikoog zijn achter de dijk op de horizon te onderscheiden.


Uitzichttoren Reitdomp Kollumeroord

Op de voorgrond het Dokkumerdiep, daarachter het eiland Senneroog (bij 9)


Vanaf onze thuishaven was het een half uur varen over het Dokkumerdiep tot aan het Lauwersmeer. Op het Lauwersmeer kan al bij een matige wind een lastige golf ontstaan. Als die golf opzij inkomt kan de sloep gaan slingeren. De wind bepaalt dan de vaarroute, zo veel mogelijk langs hogerwal.
Op het Lauwersmeer varen ook grotere schepen zoals de garnalenkotters naar en van Zoutkamp.


De Slenk met UK77

De UK 77 op weg naar zee, 29 augustus 2022.


Op bovenstaande foto, genomen op de Slenk (bij 3), is ook een aanlegsteiger te zien. Deze steigers zijn ook aanwezig langs het Dokkumerdiep en oostelijk van de Zuidelijke Ballastplaat. (bij 4) Op het Lauwersmeer zelf zijn geen aanlegplekken. Alle oevers en bijna alle zijtakken zijn afgesloten natuurgebied. Aanleggen op het Lauwersmeer is alleen mogelijk aan een meerboei. Die zijn dan bij mooi weer al gauw bezet! Voor anker gaan kan uiteraard ook, maar dat hebben wij met de sloep nooit gedaan.


Marboei Lauwersmeer

Meerboei onder de Zuidelijke Ballastplaat (bij 5)

Marboei Nieuwe Robbengat Lauwersoog

Aan een meerboei in het Nieuwe Robbengat (bij7)


Wij voeren meestal vanuit de thuishaven naar één van de meerboeien of naar Lauwersoog. (bij 8) In Lauwersoog deed een wandeling langs buitenhaven en Waddenzee ons weer terugdenken aan de vele keren dat wij hier de zee opgingen of van vaarvakanties terugkeerden. 


Jachthaven Noordergat Lauwersoog

Aan de langssteiger onderaan de zeedijk bij jachthaven Noordergat in Lauwersoog.


Koffie met gebak in één van de vele restaurants was vaak een doel. Dat kon ook bij het vakantiepark Suyderoogh, achter in het Nieuwe Robbengat.
   

Steiger Suyderoogh Nieuwe Robbengat

De steiger van het vakantiepark Suyderoogh in het Nieuwe Robbengat. (bij 7)


Met de kleine sloep het Lauwersmeer opvaren vanaf het Dokkumerdiep voelde aan als het zeegat uitvaren, de grote leegte in! Vooral omdat de dijk tussen meer en zee niet opviel.


Marboei Lauwersmeer

De leegte ervaren aan een meerboei bij Ostmahorn. (bij 6)
Op de horizon de zeedijk met helemaal rechts de spuisluizen.


Het weer kan op het Lauwersmeer totaal anders uitvallen dan de algemene weersvoorspelling aangeeft.  Het Lauwersmeer ligt tegen de Waddenzee en dat heeft zijn invloed. Er staat vaak meer wind. Zeewind kan aanlandige wind versterken of aflandige wind doen omslaan. Soms ontstaan daarbij niet voorspelde buien. Het is er altijd koeler dan in het binnenland.
Wij zijn meer dan één keer eerder naar huis gereden omdat het weer ons tegenviel. Een sloep is nou eenmaal een mooi-weer-boot. In oktober en zeker in april kan het aan de noordkust ronduit koud zijn.


Dokkumerdiep bij Senneroog

Nabij Senneroog (bij 6), 12 september 2022.
De lager staande zon gaf al een herfstgevoel, het seizoen liep ten einde.




Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten