dinsdag 23 januari 2024

3. De bouw en de aflevering van de sloep

Bouw Maril 570 Kampeersloep


Het leek in 2021 wel of iedereen een sloep wilde. De wachttijd voor een nieuwe sloep werd steeds langer en op de tweedehands markt was weinig meer te vinden. En als er eentje te vinden was betaalde je de hoofprijs. Ik wilde liefst een nieuwe sloep om er hopelijk jaren onbezorgd van te kunnen genieten. De sloep werd bij Aquatec in Woudsend besteld en na een wachttijd van 3/4 jaar gebouwd.


Aquatec Woudsend

De montagehal in Woudsend. Foto: Website Aquatec

De Maril sloep bestaat uit twee delen glasvezel versterkt polyester. Deze romp en binnenschaal worden in een eigen polyesterfabriek in Zwaag gemaakt en naar Woudsend vervoerd. In Woudsend volgt de montage. Bij Aquatec mag je een kijkje komen nemen als je boot gebouwd wordt, maar niet in 2021! Door Corona maatregelen mocht er geen bezoek op de werkvloer. De bouwers waren wel zo vriendelijk om tijdens de bouw zelf foto's te maken en deze direct toe te sturen.

Alle foto's in de montagehal zijn gemaakt door de bouwers van Aquatec.


Woudsend 17 december 2021:

Bouw Maril 570 Aquatec Woudsend

De romp

Bouw Maril 570 Aquatec Woudsend

De binnenschaal

Op de eerste foto is al afplakband te zien voor het aanbrengen van de sierlijn en antifouling op het onderwaterschip. Ik ga er van uit dat daarvoor de romp omgedraaid wordt.
Daarna zijn de nodige onderdelen aangebracht. In de romp de aandrijving, dieseltank en alle leidingen. Op de binnenschaal kikkers, bolders, teakhoutdelen en de kunststofvloer. 


Bouw Maril 570 Aquatec Woudsend

De romp met o.a. motor met schroefas, uitlaatsysteem en bilgepomp.

Bouw Maril 570 Aquatec Woudsend

De binnenschaal met o.a. teakhout, vloer, bolder, scharnieren en doppen.


Daarna werd op de romp kit aangebracht en de binnenschaal hierop vast gezet. Ik heb speciaal geattendeerd op de kitlaag in de randen. Bij de bouw van onze Hurley 800 was aan bakboordzijde een randdeel onvoldoende gekit wat waterdoorslag gaf en heel veel narigheid! Bij de sloep is dit wel goed gedaan!


Bouw Maril 570 Aquatec Woudsend

Zie de kit op de motorfundatierand en de romprand.


Woudsend, 23 december 2021:

Bouw Maril 570 Aquatec Woudsend

De binnenschaal wordt in de romp geplaatst


Daarna is de boot verder afgewerkt met als laatste de opschriften en de kap. Ik had gevraagd om de extra bestelde dieptemeter achter het stuurwiel op de stuurconsole te plaatsen. Ik zag op de toegestuurde foto's een rond gat op de bakboordzijde van de console. Ik heb gebeld en de dieptemeter werd alsnog op de achterzijde gezet, maar wat te doen met het gat aan de zijkant? De oplossing werd gevonden in de vorm van een bekerhouder. Ik leverde het ontwerp, passend voor een DE Paddington beker en de timmerman leefde zich daar op uit. Teakhout bekerhouder naar eigen ontwerp op kosten van Aquatec. Dat vergeten we niet meer!


Bekerhouder sloep

"Paddington bekerhouder" voor de stuurman of -vrouw.


Woudsend, 14 januari 2022:

Maril 570 Aquatec Woudsend

En dan de naam: Flip ( ....per)


Flip was in januari klaar. Aquatec plaatste de sloep in hun opslag en leverde Flip eind maart 2022 af in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Voor die aflevering hebben wij in Woudsend een proefvaart mogen maken en uitleg gekregen. Ondanks de Corona maatregelen waren de contacten bijzonder hartelijk. Een mooi bedrijf!


Aflevering Maril 570

Aflevering Maril 570

Dokkumer Nieuwe Zijlen 30 maart 2022.


Daarna: varen! 


Met groet, Jan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten