zondag 14 april 2024

8. Van Ossenzijl naar Wanneperveen met de sloep

Sloep overbrenging van het Lauwersmeer naar de Belterwijde.

Deel 3


Kalenbergergracht Ossenzijl


Kalenbergergracht Ossenzijl, 13 april 2024, 09:13 uur.


Na een heerlijke nachtrust werden we in de ochtend gewekt door vele vogelgeluiden. Zo willen we altijd wel wakker worden! We hadden maar drie uur varen voor de boeg en konden in alle rust het nodige doen, na ontbijt ook koffie drinken en de boot klaar maken. Achtertent en buiskap konden allebei naar beneden zodat we alle lage bruggen konden passeren. Er werd geen neerslag verwacht. De temperatuur zou gaan oplopen tot net boven de 20 graden. Beter kon niet.
We vertrokken om 09:00 uur en besloten ons keurig aan de maximum snelheid te houden. Helaas waren we bijna de enigen die dat deden.

Kalenbergergracht Ossenzijl

Kalenbergergracht


Maar ook op de Kalenbergergracht was het nog rustig. We keken onze ogen uit naar alle opgeknapte boerderijtjes langs het water. Het vogelgezang gaf nog steeds begeleiding. Voordeel van rustig varen: Je hoort je eigen motor nauwelijks.

Heuvengracht Kalenberg-Wetering

Tijd voor een bakkie ! Heuvengracht 10:06 uur.


Na Kalenberg over de Heuvengracht en door Wetering naar het Giethoornsche Meer. Restaurant Geertien in Muggenbeet behielden we voor later, we hadden een ander terras op het oog. Halverwege het Giethoornsche Meer gingen we over bakboord de Thijssengracht in. Wat een wonderschoon beeld: Het zachte licht door het nog dunne voorjaarsgroen! 

Thijssengracht

De Thijssengracht.


Op de Dwarsgracht passeerden wij een aantal rietsnijders en kregen al snel ons eerste doel in zicht: Restaurant de Otterskooi. (Voor de naamgeving zie: Grote Otterskooi) Gelukkig was er voldoende ruimte om aan te meren. We zochten het terras op en kregen direct een leuk gesprek met de mensen naast ons van wie er eentje brugwachter werd bij de provincie Overijssel. De tijd vloog voorbij, Liesbeth wilde nog even rond lopen en daarna zijn we heel langzaam verder gevaren.

Dwarsgracht restaurant Otterskooi

Dwarsgracht met rechts restaurant de Otterskooi. 11:42 uur.


Dwarsgracht

Dwarsgracht in het vroege voorjaar!


Vanaf de Dwarsgracht kozen we voor de Cornelisgracht richting Giethoorn. We meden de Beulakerwijde vanwege de nog steeds aanwezige sterke dwarswind. De draaibrug op de Cornelisgracht hoefde voor ons niet open. We hadden nog 10 cm over. Via het Kanaal Beukers - Steenwijk voeren wij de Belterwijde op en al spoedig zagen wij de rietgedekte daken in het K.C. van der Wolfpark waar achter onze haven ligt.

Belterwijde

Op de Belterwijde met in de verte het K.C. van der Wolfpark.

Achter het huisjespark ligt de Dwarssloot die van twee zijden bereikbaar is. Via deze "sloot" komen wij bij de haven van Winters Watersport. Onze ligplaats was keurig vrijgemaakt en we konden gemakkelijk afmeren aan de lange zijsteiger.

Dwarssloot Wanneperveen

De Dwarsloot in Wanneperveen, aan bakboord onze haven. Aankomst 13:45 uur.


Winters Watersport Wanneperveen

Op onze vaste ligplaats in Wanneperveen.


Vanuit onze boot op de nieuwe vaste ligplaats kijken we tegen veel groen aan. Ook bij onze aankomst op de zaterdagmiddag hoorden we hier vele vogels fluiten. Heerlijk!

De tocht was succesvol, sterk afwisselend en ook wat avontuur door de sterke wind.
We gingen flink nagenieten van vier heel fijne dagen!


Deel 2 van deze tocht: Van Akkrum naar Ossenzijl

Volgend bericht: Met de sloep naar Blokzijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten