dinsdag 30 april 2024

11. Met de sloep naar Blokzijl


Sloepvaartocht naar Blokzijl en Belt-Schutsloot


Blokzijl havenkolk

"De Kolk", de Passantenhaven in Blokzijl, op 29 april 2024 nog bijna leeg.


Nadat we de sloep naar Wanneperveen gevaren hadden kregen we enkele weken erg slecht weer. Het was te koud, te nat en er was veel wind. Voor maandag 29 april werd mooi weer voorspeld en daar maakten we dan ook direct gebruik van.
De eerste sloeptocht vanuit onze nieuwe ligplaats ging naar Blokzijl en terug via Belt-Schutsloot.

Brug Blauwe Hand

De brug bij De Blauwe Hand.


Onze haven ligt aan de Belterwijde, aan de Veneweg. Die weg is een oude verbinding dwars door het laagveengebied tussen Meppel en Vollenhove. Waar tot voor kort het restaurant "De Blauwe Hand" stond, een voormalige herberg, kruist de weg het Kanaal Beukers-Steenwijk. Hier ligt een hoge brug. Aan de noordzijde van de brug begint de vaarroute Blauwe Hand-Blokzijl over de Beulakerwijde.


Beulakerwijde

Een lege Beulakerwijde op de ochtend van de 29e april.


De Beulakerwijde is ontstaan door stormvloedrampen vanaf 1775. Het water brak door de Zuiderzeedijk in het door turfwinning verzwakte land. Alles spoelde weg, inclusief het voormalige turfstekersdorp Beulake. De kerktoren heeft het nog tot een stormvloed van 1825 uitgehouden. Er is op de plek van het verzonken dorp een monument geplaatst. Daar varen we later nog een keer naar toe. Nu staken we de Beulakerwijde over naar de Walengracht.


Walengracht rietwinning

Het gesneden en gedroogde riet wordt vervoerd per boot.


Langs de oevers van de Walengracht was men bezig het gesneden en gedroogde riet op boten te laden. Het rietsnijden blijft belangrijk voor alle rietgedekte gebouwen, vaak met een monumentale status.

Bij Jonen passeerden we weer een paar prachtige rietgedekte huizen en ook een kabelpontje voor voetgangers en fietsers. Bij het oversteken spant de pontbaas een kabel waarlangs de pont zich naar de andere zijde trekt. Oppassen dus!


Jonen Walengracht fietspont

Jonen aan de Walengracht met fietspontje.


De Walengracht komt uit op het Giethoornsche Meer waar we bakboord uitgingen voor de laatste drie kilometer naar Blokzijl. Er is daar een kleine jachthaven in een woonwijk en een grote passantenhaven in "De Kolk". Maar voor die laatste moet je door de sluis en daarom hebben we voor de sluis bij een ligplaats aan de Beatrixstraat vastgemaakt.


Blokzijl ligplaats Beatrixstraat

Ligplaats "Beatrixstraat" voor de sluis in Blokzijl.


Blokzijl is klein maar fijn! De rondlopende historische haven is bijzonder fraai (zie 1e foto in dit bericht). Het was ooit een haven voor de uitvoer van turf. Eeuwen geleden was turf een belangrijke brandstof. Door de turfwinning veranderde het grootste laagveenmoeras van NW Europa in het natuurgebied zoals we nu kennen. De turfschepen hebben al lang geleden plaatsgemaakt voor een vloot van plezierjachten. De Kolk ligt vaak overvol, maar op 29 april was het nog heel rustig.


Blokzijl sluis terras

Op het terras bij de sluis in Blokzijl.


Het weer nodigde uit voor een foto-wandeling met tussendoor koffie + gebak op het terras bij de sluis. Meer vakantiegevoel is bijna onmogelijk!


Blokzijl Havenkolk

"Jan blijft foto's maken......"


In de middag ging het weer terug naar de Belterwijde. We namen tot aan de Beulakerwijde dezelfde vaarweg. Op de Beulakerwijde kozen we op de terugweg voor de vaarweg naar Ronduite.


Giethoornsche Meer

"Fotowolken" boven het Giethoornsche Meer.


Ronduite komt van het woord Redoute en dat was een militaire versterking. Overal in Nederland zijn in vorige eeuwen dergelijke schansen aangelegd, zo ook op de verbinding Meppel-Vollenhove, de al eerder genoemde Veneweg.
De brug op de kruising met de Arembergergracht heeft een doorvaarthoogte van 1,1 m.
Voor kleine bootjes die onder de brug door kunnen staat de betekenis van het oranje licht dubbel uitgelegd! Er zijn nu zo veel borden geplaatst dat je daar wel even de tijd voor moet nemen....


Ronduite brug Arembergergracht

De brug "Ronduite", kunnen we eronder door?


Na Ronduite kwamen we langs het westelijk puntje van de Belterwijde en daarna in Belt-Schutsloot. Ik wilde door het dorp, maar waar begint die vaarweg? Op 180 m van de Arembergergracht konden we aan de zuidzijde van de Kleine Belterwijde de Schutsloot invaren.


Belt-Schutsloot Schutsloot

Door Belt-Schutsloot, de Schutsloot is soms heel smal!


Het door Belt-Schutsloot varen was weer prachtig, maar soms wel erg smal door aangemeerde bootjes of door een versmalling in de Schutsloot zelf. Nu waren er maar een paar tegenliggers, maar als het hier druk is kan ik mij moeilijke situaties voorstellen. De Schutsloot gaat na het dorp verder door rietland en komt uit op het Kanaal Vaarweg Beukers-Steenwijk nabij de zuidpunt van de Belterwijde. Zo was de tocht weer rond.

Bijna veertig jaar geleden, maar ik kan me verschillende delen van deze vaartocht nog goed herinneren van het schaatsen. De winters van toen ingeruild voor de zomers van nu!


Schutsloot Belt-Schutsloot Belterwiede

De Schutsloot tussen het dorp en de Belterwijde.


Wij zien al weer uit naar een volgende vaartocht!

Volgend bericht: Vaargebied de Wieden






Geen opmerkingen:

Een reactie posten