Varen met de sloep door het Nationaal Park Weerribben - Wieden

Nationaal Park Weeribben-Wieden
De Wieden
Varen is toegestaan, afmeren tegen de rietkragen of het land betreden niet!
Na een eerste tocht van Wanneperveen naar Blokzijl en terug hadden we zin om ons nieuwe vaargebied te gaan verkennen. Op bijgaand kaartje zijn enkele plaatsnamen met grote hoofletters aangeduid: Wanneperveen, Belt-Schutsloot, Sint Jansklooster, Blokzijl en Giethoorn.
De rode cijfers zijn enkele fotoplekken in dit bericht, het nummer staat telkens onder de foto.
Het gebied van de Wieden wordt gekenmerkt door de twee grote meren Beulakerwijde en Belterwijde. Tussen die meren ligt de Veneweg, de oude verbinding tussen Meppel en Vollenhove. Bij Blauwe Hand en Ronduite zijn beweegbare bruggen waar we met de sloep ook zonder een brugopening onderdoor kunnen. Zie ook:
Met de sloep naar BlokzijlEen later aangelegde weg tussen Zwartsluis en Steenwijk splitst de Belterwijde in twee delen. Ter hoogte van de Schutsloot ligt een vaste brug.
1. De ophaalbrug bij onze haven.
Vanaf onze steiger in de haven bij Wanneperveen kan direct naar de Kerkgracht gevaren worden. Eerst gaat het langs de oostzijde van het K.C. van der Wolfpark. Over de toegangsweg van dat park ligt een ophaalbrug. Na de mooie rietgedekte huizen begint de Kerkgracht. We waren hier gelijk onder indruk van het mooie natuurgebied. Zachtjes varend genoten we van de vogelgeluiden.
2. Op de Kerkgracht in de ochtend.
Door 's ochtends op tijd te vertrekken was het nog stil op het water. Slechts een bootje met werknemers van Natuurmonumenten was ook onderweg. De Kerkgracht komt uit op de Oostelijke Schutsloot.
3. Zachtjes varend door de Oostelijke Schutsloot.
Zachtjes varen in deze natuur is overweldigend. We zagen een ree op de zuidelijke oever en hoog boven ons zweefde de zeearend. Daar wordt je zelf ook heel stil van!
Hé, een steiger? "Niet aanmeren, bedoeld voor excursieboot" Hier bleek een aalscholverkolonie te zijn. Gelukkig lieten de vogels hun witte sporen niet op ons bootje vallen.
Er is in de natuur geen aanlegmogelijkheid. Alleen op de meren kan je vastmaken bij afmeerplaatsen waar je meestal niet van de boot kan. Om even de benen te strekken is er wel een aanlegmogelijkheid langs de Beukersgracht en langs de Arembergergracht te westen van Belt-Schutsloot.
4. Ruime aanlegvoorzienig langs de Arembergergracht.
Wij wilden wel eens zien waar het "Monument verdronken dorp Beulake" staat. Zie:
Het verhaal van het verdronken dorp Beulake Daarvoor voeren wij onder de brug bij Ronduite de Beulakerwijde op naar de eilandjes in het noodwesten. Het monument staat voor het grootste eiland. Van afstand zie je eerst de twee geel-zwarte kardinale tonnen ten noorden en ten zuiden van het bouwsel.
5. Monument verdronken dorp Beulake.
Rondom een deel van de eilandjes is een beschoeiing aangebracht. Met deze kunstmatige oever wordt wegspoelen van de eilandjes voorkomen.
Daarna zijn we om de zuidzijde van het grootste eiland gevaren en over de Kleine Beulakerwijde naar het Ettenlandsch kanaal. Het was nagenoeg windstil en fraaie boomgroepen op kleine eilandjes weerspiegelden in het gladde water. Bij mist zou dit een surrealistisch plaatje kunnen opleveren.
"Uitmonding" Ettenlandsch kanaal.
Toen zagen we tussen het groen aan de horizon een blauw bord, toch een aanlegplek? Staat niet op de waterkaart. Maar jawel, op de kruising met de Vaartsloot is een lange aanlegsteiger gemaakt. Die werd door ons gelijk gebruikt voor een korte koffiepauze en om eens goed te beseffen in wat voor een bijzondere vaaromgeving we waren beland.
6. Aanlegsteiger VaartslootEr viel ons nog wat op. Zowel ten zuiden als ten noorden van de steiger zagen we een vreemde constructie met de nodige borden. De verrekijker er maar eens bij gehaald, maar nog steeds geen duidelijkheid. Pas ter plekke konden we de borden lezen: Een stuw met zelfbediening? Dat kenden we niet, zelfs het blauw-witte bord "Stuw" (BPR E3) kon ik mij niet meer herinneren uit mijn vaarbewijsexamen. We waren ook nog nooit naar een stuw gevaren. Maar wat is de reden voor deze kleine stuwtjes?
De waterstand in het gebied Weerribben - Wieden mag niet te laag worden. Dat zou aan dit laagveenmoerasgebied onherstelbare schade toebrengen. Bij droogte wordt water uit het Vollenhovermeer via het Ettenlandsch kanaal in het gebied gelaten. Om te voorkomen dat gebiedsvreemd water direct de natuur instroomt zijn in de Vaartsloot stuwtjes geplaatst. Thuisgekomen ben ik gaan zoeken en vond dit bijzonder fraaie Blog van Jetske die het allemaal heeft opgezocht en in het Blog heeft gezet:
Jetskefotografie, Stoplicht in de Vaartsloot

Het "stoplicht" was niet in werking, de stuw bleef omlaag.
Ik ben weg- en waterbouwer, maar een dergelijke stuw kende ik nog niet. Ook de Vaartsloot bleek weer mooi. Hier kwamen we op die dag de eerste kleine bootjes tegen. Allemaal heel relaxed! Op elkaar wachten in de wat bredere stukken, heerlijk om ook dat ook te ervaren.
En weer iets nieuws voor ons: Het verbranden van rietafval. Ook dat heb ik na thuiskomst opgezocht. Er kan vergunning worden afgegeven voor "winterbrand" of "zomerbrand". Alles onder voorwaarden betreffende tijdstip en plek. Met het verbranden van rietafval wordt onnodig vervoer voorkomen. En het branden van gemaaide rietvelden kan de ondergrond verschralen zodat de rietvelden in stand blijven.
We zagen ooit het branden van gemaaid graanland tijdens zeiltochten in Denemarken. We weten nu waarom, maar het verbaast ons wel. Binnen de gemeentebesturen blijkt er ook veel discussie te zijn over het toestaan van deze branden.
Rietafval verbranden langs de Vaartsloot.
Na de Vaartsloot kwamen we weer uit op de Walengracht, vlak voor Jonen. Nu zijn we bij Jonen de Cornelisgracht ingevaren in oostelijke richting. Bij de Dwarsgracht aangekomen hebben wij deze in zuidelijke richting gevolgd om zo de Beulakerwijde te bereiken. Het was nog steeds heerlijk weer en we hebben heel traag de grote plas overgestoken!
7. Dwarsgracht, zuidelijk deel.
We vinden de Wieden bijzonder mooi!